Back to top

Podcast: Klimatosser støtter også Black Lives Matter

Følger du med i medierne, kan du ikke undgå at have lagt mærke til snakken om Black Lives Matter og diskussionen om strukturel racisme i verden og i Danmark. Men hvad har det med klima og bæredygtighed at gøre? Hvad har #MeToo bevægelsen med klima at gøre? Og hvad kan du selv gøre for at medvirke til løsningen i stedet for at være en del af problemet? I dag tager vi en svær samtale, hvor vi hjælper dig med at forstå sammenhængen i det hele.

Hvad har Black Lives Matter/MeToo-bevægelsen og klimabevægelsen at gøre med hinanden? Nøgleordet er uretfærdighed, som findes i strukturel racisme, i forskelsbehandling af kvinder og som findes i klimakrisens indvirkning på verdens fattigste og mest udsatte befolkningsgrupper, der lider under forbruget fra hvide og privilegerede mennesker i vesten. Og vi skal alle sammen sige fra overfor det! Så hvordan gør vi det? Lyt med i denne uges episode af Sustain Daily podcast.

 

Du kan høre om:

 • Hvilken indvirkning snakken om Black Lives Matter og racisme har haft på Emma og Johanne
 • Johanne som er begyndt at slå ned på ”hyggeracisme” eller ”mikroracisme” – altså dér hvor andre siger noget, der lyder som en sjov joke men som kan opfattes racistisk
 • At netop sproget betyder uendeligt meget, når vi taler om racisme. For sprog bliver til tankemønstre.
 • At de rettigheder man har i verden ikke skal komme an på hvilket navn eller hvilken hudfarve man har – eller for den sags skyld hvor man er født.
 • At nogle af de mest privilegerede mennesker er nødt til at afgive nogle af deres privelegier, hvis vi skal skabe en bedre verden. Det gælder også os selv. Og dig!
 • Nogle bud på hvad vi kan bidrage med og hvad vi kan gøre:
  • Vi kan uddanne os
  • Vi kan stemme på partier, der ikke vil racisme eller forskelsbehandling
  • Vi kan smile til alle mennesker og få dem til at føle sig velkomne
  • Vi kan tænke enormt meget over vores sprog – for sprog skaber fordomme, forventninger og virkelighed

Følg med & giv lyd

Du kan abonnere på Sustain Daily Podcast i den app, du normalt bruger til podcasts – eller lytte med lige her direkte i din browser:

Har du en kommentar til dagens episode? Et ønske til noget, vi skal tage op i et kommende afsnit? Ris, ros, nye perspektiver eller et kritisk input? Så skriv en kommentar i kommentarfeltet, find os på facebook eller instagram eller send en mail til kontakt@sustaindaily.dk. Vi bliver også mega glade, hvis du skriver en anmeldelse af podcasten eller giver os stjerner. Det hjælper os til at nå endnu længere ud med det grønne budskab.

 

Dagens spørgsmål:

Hvad vil du selv gøre for at være mere aktivt antiracist?

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *