Back to top

Pynt dit hjem og dig selv i dine bæredygtige værdier

Pynt er en stor del af danske (og udenlandske) højtider. Og det lader til, at vi er mange, der er vilde med pynt, hvis du tager et kig på hvor meget billigt plastikpynt, der sælges op til hver eneste højtid og efterhånden også alverdens mærkedage. 

Tilbage i 2011 brugte vi i Danmark i gennemsnit 157 kr. på jule- og nytårspynt pr. husstand. I Hovedstadsområdet blev der i snit brugt hele 179 kr. pr. husstand alene på julepynt, dekorationer og juletræ. Og når det i februar er Valentinesdag får den øgede efterspørgsel på blomster prisen på roser og andre afskårne blomster til at stige med 5,4%.

Hvis du kun ser pynt i den kontekst, så virker det ikke ligefrem særlig bæredygtigt. Men pynt og bæredygtighed er ikke nødvendigvis modsætninger. Der findes flere måder at pynte op når du får gæster med lidt hjælp fra gemmerne, naturen og din egen kreativitet.

klimavenligt julepynt
grønt julepynt

Bring naturen indenfor

At tage ting med ind udefra er en nem og utrolig smuk måde at skabe miljøvenlig pynt. Er du fiks på fingrene kan du binde dine egne buketter enten med tørrede blomster fra sommeren eller med hvad der ellers lige ser kønt ud på din gåtur ud i det grønne. Alle årstider har hver deres grønne skønheder og farvenuancer som du kan bringe ind i dit hjem. Kombiner gerne friske elementer med tørrede og tænk både i strukturer og farver når du skal skabe en buket til julebordet.

Men det behøver slet ikke at være en hel buket. Nogle blade strøet ud på bordet eller en enkelt lille kvist på hver tallerken gør en stor forskel for bordopdækningen.

bæredygtigt julepynt

Brug de samme ting igen og igen

De fleste har et eller andet, der år efter år er et glædeligt gensyn til jul, påske eller fødselsdage. Hvad end det er hjemmelavet julepynt fra dit barndomshjem fyldt med nostalgi og minder eller om det er en ekstra fin dug, som kun findes frem ved særlige lejligheder. I minimalismens navn kan vi hurtigt komme til at rydde alt ud, der ikke bruges til hverdag og det er selvfølgelig også helt i orden – men der kan også være en idé i at gemme få, velvalgte pyntegenstande som du kan finde frem hvert år.

Har du ikke allerede et oppyntningslager liggende, så begyndt at investere lidt i den pynt, du køber. Det kan være fine stofservietter (købt færdige eller syet derhjemme af smukt stof), pæne glas, stofvimpler og guirlander.

Find de fine pynteting i genbrug

Skal du ud og finde noget pynt til din næste fest, så er genbrugsbutikker og loppemarkeder et oplagt sted at starte. Her kan du nemlig både finde skønt pynt til bordet, hjemmet og til dig selv. Tænk gerne lidt ud i fremtiden. På sommerens loppemarkeder kan du måske være heldig at finde den perfekte nytårsdug eller en fin flagguirlande, der både kan bruges på juletræet og til fødselsdagsfejringerne. 

Når du går på pyntejagt, så husk stadig at være kritisk. Vil du gemme den sjove julekugle formet som en rumraket de næste 10 år? Og er det stof, du køber, af god nok kvalitet til at holde som stofservietter, der skal vaskes igen og igen? 

Juletræet med sin aluminiumspynt

Vidste du, at meget af julepynten, som eksempelvis julekuglerne til juletræet, er lavet i aluminum? 1 kg. nyproduceret aluminium udleder omkring 11 kg. CO2 ifølge tal fra DTU. Det giver altså ekstra god mening at lede efter juletræets pynt i genbrugsbutikker og at passe godt på den pynt, du allerede har derhjemme.

Match dit outfit til pynten og dine værdier

Det kan være en sjov udfordring at prøve at matche dit tøj til de farver, du har pyntet op med, men hvad med værdierne? 

bæredygtigt juletøj

Der er noget ekstra særligt ved, at alt du finder frem til festlige lejligheder har en historie. Og det gælder også dit outfit. Den historie som din borddekoration såvel som din nytårskjole fortæller er en formidling af dine værdier. Prøv at spørge dig selv, hvilke værdier du formidler videre til dine omgivelser. Folk ser formentlig lidt ekstra på dig både når du er vært og når du er gæst. 

For både din pynt og dit festoutfit gælder det, at det bør være noget, der bringer dig glæde, noget som er udvalgt og købt med omtanke og som du håber på kan holde til mange års festligheder.

En simpel måde at gøre lidt ekstra ud af dig selv til julefrokosterne er ved at bruge et flot bånd i håret, eller sætte en lille kvist med røde bær fast på blusen. I den mere gakkede afdeling kan du bruge julepynt som brocher, eller komme en grangren i håret.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *