Back to top

Reflekter over klimaåret 2019 med disse 4 spørgsmål

Tekst af Johanne Stenstrup, Foto af Louise Thustrup

Er du klar til at reflektere over året, der er gået? Hvis du ligesom os synes, at 2019 har været et skørt og overvældende år, så kan det give mening at bruge lidt tid på at reflektere over året, der er gået. Det har været et år, som især har handlet om den ydre bæredygtige forandring. Og det har vi i den grad brug for. Men hvis du ikke kan følge med på den indre, er det ikke væredygtigt.

At reflektere over året, der er gået er det bedste grundlag for at sætte gode personlige målsætninger, der holder. Selv hvis du slet ikke praktiserer nytårsforsætter eller intentioner, er det vigtigt at få afsluttet året godt. I år går vi endda også ind i et nyt årti, så det giver mening at slutte 10’erne ordentligt. I hvert fald mentalt.

Så hvordan begynder man at reflektere over 365 dage? Det kan for det første virke overvældende at prøve at gennemgå et helt års væld af minder og begivenheder, og det er heller ikke det vi foreslår her. Derfor har vi lavet en lille reflektionsøvelse, hvis du ligesom os har lyst til at se tilbage på 2019 med bæredygtighedsbriller. Den består af 4 spørgsmål. Tag en gåtur med en veninde og tal om det eller hiv fat i en gammel notesbog og skriv dine tanker ned. Hvad end, der virker for dig.

Lyt også til Sustain Daily Podcast året der gik

1) Hvad er du taknemmelig for i 2019

Vi starter altid med taknemmelighed, fordi det sætter hjernen igang med at finde alle de gode ting, du sætter pris på. Det kan være store og små ting. Det kan også være en god idé at dele dit liv op i arbejde, helbred, familie, passioner hvis det hjælper dig med at komme hele vejen rundt. At have et stærkt fundament af taknemmelighed giver dig en grundlæggende positiv tankegang og evnen til bedre at fokusere på, hvad der virkelig betyder noget for dig.

2) Hvilke bæredygtige vaner kører bare for dig?

Klap dig selv på skulderen og find frem til de ting, der bare kører. Det kan være du har styr på affaldssortering eller din morgenmeditation. Alt tæller og behøver ikke være noget, du er startet på i år. Skriv minimum tre vaner, som bare virker for dig. Det kan være svært i starten, for vaner, der virker, forsvinder hurtigt fra bevidstheden fordi de netop bliver, ja vaner.

Se shoppen for vores udvalg af lækre kalendere for 2020

3) Hvad synes du stadig er svært på bæredygtighedsfronten?

Vær ærlig og mild ved dig selv, hvad er stadig svært? Det er ikke let eller rart at kigge på de ting, som ikke helt fungerer, men kun ved at være ærlig kan du lave en plan. Det er ofte de ting, som fylder mest i bevidstheden og føles mest som pligter. Find igen minimum tre ting du ville ønske kørte lidt mere glat. Ved at sætte fokus på det, kan du nemmere finde en løsning i 2020.

Fx fandt jeg, Johanne, ud af at mit affaldssorteringssystem ikke virker. Jeg har sorteret i mange år, men vi har ikke et system. I podcasten med Marie fortalte hun, at den vigtigste faktor, der afgør om folk får sorteret, er at de har et flot system, der virker for dem. Og jeg kan virkelig mærke, hvordan store mængder affald flydende i mit køkken ikke gør mig glad. Når jeg endelig har været ude med alt det “skrald”, der skal til genbrug, er køkkenet så fint, at de første små stykker plastik og papir kommer til restaffald, fordi jeg ikke vil have det skal rode. 

4) Hvad gav dig mest håb i 2019?

Ja, vi har alle brug for håb. For 2019 var virkelig også været året, hvor dommedagsprofetierne fik plads. Og det er godt at være realistisk, men håbet er nødvendigt for at have motivation til at handle. Det kan være alt fra din veninde, som er blevet mere bevidst, til store globale trends. Du behøver ikke finde tre ting, bare find en enkel at holde fast i når håbløsheden sniger sig ind.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *