Back to top

Sådan får du en unik og farverig stil med genbrug

Kunne du godt tænke dig et unikt hjem, fyldt med farverige fund, der gør dig glad i hverdagen? Sådan lever Tanja Gotthardsen, og hun inspirerer dagligt flere tusinde mennesker på instagram til at shoppe mere genbrug og få mere smæk på farverne. Vi har stillet hende nogle spørgsmål, som måske kan gøre dig mere modig i din genbrugs-indretning.

Hvornår fik du første gang øjnene op for at shoppe genbrug til boligen?

Det er svært at knytte det op på én bestemt oplevelse, da det har fulgt mig så længe. Men det kan uden tvivl spores tilbage til, at jeg har gået på loppemarked fra jeg var ganske lille. Min bedstefar havde igennem flere år en stand på et stort marked, og mens han passede “butikken”, gik min bedstemor og jeg på skattejagt. Min bedstemor lærte mig at vende bunden i vejret på både porcelæn og keramik, og måske grundet hendes forkærlighed for selvsamme, endte jeg med et legehus, der var fyldt til randen med små blomstrede kopper og kander. Jeg tror sågar, at jeg havde en lille amagerhylde derude.

Hvad giver det dig at indrette med farver?

Det giver mig den vildeste følelse af empowerment. Jeg elsker farver, og når jeg omgiver mig med dem, står jeg ved mig selv. Tidligere var min fascination af farver hverken afspejlet i min bolig eller garderobe; jeg gemte mig i det monokrome. Til gengæld boede farverne i mine tegninger og malerier, der altid har været meget kulørte. Efterhånden som jeg er blevet ældre og har fundet større ro, og efterhånden som mine kreative udfoldelser er flyttet til nye domæner, såsom indretningen, er farverne imidlertid flyttet med. Så mit kulørte hjem er også en manifestation af, at jeg er et sted i livet, hvor jeg har sluppet mig selv fri og trives.

Hvordan formår du at indrette med unikke ting, uden at det ligner et cirkus?

I vores indretning har vi i høj grad tænkt i at skabe mindre “‘øer” i rummene, og vi har en del luft omkring disse. Det, tror jeg, er en del af forklaringen på, at det ikke er stukket helt af, for det er de u-dekorerede og bare flader, der giver blikket den fornødne ro til at både at hvile og vandre tilbage til de enkelte elementer. Desuden har vi ladet mange farver og materialer gå igen på tværs af rummene, så der alligevel er et hint af en rød tråd.

Er det let at finde flotte farverige møbler i genbrug?

Utroligt let. I hvert fald, hvis “i genbrug” udvides til at omfatte diverse genbrugs-apps og de lidt mere specialiserede butikker. Der er ikke en farve, der ikke har været moderne på et eller andet tidspunkt, og hvor butikkerne ofte er særligt gode til fund af lidt ældre dato, bugner genbrugs-apps’ne med det interiør og de brands, der har været in de seneste sæsoner. Udvalget er enormt, på godt og ondt, for det vidner selvfølgelig også om, at mange foretager køb, de hurtigt fortryder. 

Hvad er dine bedste tips til at istandsætte og male genbrugsmøbler?

Først og fremmest; kend dit materiale, både ift. istandsættelse og vedligehold. Det er ekstremt banalt, men mange gode møbler har måttet lade livet pga. forkert behandling. Desuden er det værd at overveje, om møblet skal have en særlig behandling ift. den dagligdag, det skal passe ind i. Måske det skal sæbebehandles, olieres eller lakeres for at lette rengøringen og forlænge levetiden? Ofte kan man komme langt med almindelige husholdningsprodukter som eddike, sæbe og madlavningsolie. I byggemarkedet kan man, som så mange andre steder, også gå efter miljøcertificeringerne, og ønsker man et særligt skånsomt produkt, kan det også være værd at overveje at gøre sine indkøb online, hvor flere bæredygtige byggemarkeder er kommet til de seneste år. 

Hvor shopper du oftest unikke fund til boligen?

Det afhænger meget af, hvad jeg står og mangler. Jeg går stadig meget på loppemarkeder, hvor det oftest er de mindre møbler og nips, jeg falder over. Er jeg på jagt efter større møbler eller blot noget mere specifikt, bruger jeg en kombination af genbrugs-apps og fysiske butikker, der har specialiseret sig i det, jeg er på jagt efter. Man kan sågar finde planter, der søger nye hjem. Jeg samler desuden på kunsttryk, og har en lang række webshops, fysiske butikker og Instagram-profiler, jeg frekventerer. Og så går jeg heller ikke af vejen for at købe et kunsttryk i forbindelse med en særlig kunstoplevelse. 

Hvordan sikrer du, at noget er god kvalitet, hvis du køber det brugt over nettet?

Jeg sørger altid for at få billeder af den reelle vare, og lader mig ikke nøjes med et produktbillede taget fra et website. Jeg vil se standen og spørger gerne nærmere ind. Hvis mit potentielle fund befinder sig indenfor afhentnings-afstand, aftaler jeg desuden, så vidt det er muligt, at komme forbi og se det først. 

Er der nogle ting, du ikke ville købe brugt til boligen?

Nej, det tror jeg faktisk ikke. Vores seng har vi dog købt fra ny, da vi på den måde kunne få den fornødne rådgivning, men det er mere et spørgsmål om rygsundhed og søvnkvalitet end om den er ny eller brugt.

Hvad er dit næste køb til boligen?

Jeg er fortsat på jagt efter et par sengeborde eller -skuffer til vores soveværelse, og ellers har min kæreste ladet et ønske falde om en større barhylde. Spørgsmålet bliver så bare, hvad der dukker op først.

6 boligguruer du bør følge

Vil du gerne have ekstra inspiration til din boligindretning og hvordan du forvandler genbrug til guld i dit hjem, så har Tanja anbefalet 6 seje instagrammere, der med garanti vil få dig til at drømme søde (og bæredygtige) boligdrømme:

  • Sarah Ditte viser, hvordan du kan hive dine loppefund ind i din boligindretning på fin og afdæmpet vis.
  • Charlotte fra cph.muse har det fineste, grønne hjem med masser af vintage-fund og grønne planter.
  • Lotta viser på Lottulin sit smukke stockholmske hjem frem og afslører hvordan du med velvalgte farve-pop kan få en unik boligstil.
  • Hos Sofie fra fund_og_farver får du ligesom hos Tanja smæk på farverne og masser af inspiration til plakatkunst og boligindretning.
  • Cecilies hjem er holdt i lækre douche farver og på interiorunivers viser hun, hvordan du med det rigtige miks af farver og genbrugsfund kan få samme rolige stemning i dit hjem.
  • weaverbynight finder du væver og interiørnørd Mette, der deler ud af masser af inspiration til teksturer og farver i hjemmet.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *