Back to top

Sådan nedsætter du dit energiforbrug i julen

Annonce for Ørsted Danmark

December er en tid, hvor vi er meget indenfor. Hygge med familien, julekalender i TV og te i kanden. Der er faktisk ikke noget, der er mere hyggeligt. Men det er ikke nødvendigvis så hyggeligt, når du ser energiregningen i januar. Og selv hvis du får hele dit elforbrug dækket af grøn energi, som eksempelvis Ørsteds kunder gør, så kan det give god mening at tænke over dit el- og varmeforbrug i julemåneden. For den strøm, der rent faktisk kommer ud af stikkontakten er ikke nødvendigvis altid grøn. Og når den ikke er det, så betyder det, at Danmark samlet set køber sort strøm fra blandt andet Tyskland. Derfor giver det mening, at vi alle tænker over strømforbruget, der generelt stiger voldsomt i julemåneden. 

Og det er ret simple ting du kan gøre, som blot kræver en smule omtanke. Sammen med Ørsteds energirådgiver har vi i dag nogle nemme tips som alle kan benytte. Nogle tips kender du helt sikkert i forvejen, mens andre måske er nye. Og så er der faktisk et par gamle tips, der ikke er så vigtige længere.

Sluk alt lys når du ikke er i et rum… Er mindre vigtigt, hvis du har LED-pærer.

Har din mor også været typen, der altid gik rundt og bad dig slukke lyset efter dig? Det har hun haft en god grund til, men i dag har næsten alle skiftet over til LED og en LED-pære bruger næsten ingen strøm sammenlignet med en gammeldags glødepære. Derfor skal du ikke stresse over lampen i hjørnet, der spreder hygge. Eller være ked af at lade stuelampen brænde mens du ikke er hjemme for at prøve at narre en tyv. Det samme gælder lyskæden i æbletræet, som sender lysglimt ind af vinduet. Opvej i stedet om du behøver at have alle lyskæder tændt på samme tid og i de dagstimer, hvor du alligevel ikke har glæde af dem?

Til gengæld er der andre ting, som giver god mening at huske på i løbet af december.

Madlavning

En stor del af julehyggen i december er forbundet med mad i alle afskygninger. Og alt den mad kræver selvfølgelig også en masse strøm. Heldigvis er der en masse ting du kan gøre uden at gå på kompromis med årets småkagebagning.

Kog kun vand til én kop te

Eller varm kakao. Hvad end der er din foretrukne juledrik, så husk kun at koge det vand, du skal bruge. Det betyder rigtig meget for elforbruget, at du koger mindre vand, og så slider det også mindre på elkedlen. Hvis du har en meget teglad eller kaffetørstig familie på besøg til jul, kan det betale sig at afkalke din elkedel inden de kommer. Det bruger nemlig mindre strøm at koge vand i en kedel uden kalk.

Brug høkasse konceptet i en moderne version

Hvis du skal lave meget mad til en julefrokost, er der måske også noget, der skal holde sig varmt. Her kan du med fordel tænke på, hvad husmødrene gjorde for 100 år siden, hvilket var at anvende en høkasse. De fleste af os har selvfølgelig ikke hø liggende, men måske du har en flamingo kasse stående. Hvis ikke kan du spørge kantinen på arbejdet om du må låne en med hjem. Der er meget at spare ved at holde maden lun i en sådan kasse frem for i ovnen.

Brug varmluft i ovnen

Generelt fordobles elforbruget hos den almindelige husstand både den 24. og 31. december. Og det er jo skønt, at der laves en masse mad fra bunden, men det kræver også en masse el at have ovn og kogeplader kørende i flere timer. Gør din madlavning smart ved at have flere ting i ovnen samtidig og bruge varmluft. De fleste gamle ovne er også ret dårlige til at slippe varmen igen, og det kan du udnytte ved at bruge eftervarmen og for eksempel slukke for ovnen 20 minutter før tid.

Bag småkager på en blæsevejrsdag

Statistisk set er der mere grøn strøm når det blæser, og det betyder, at der et overskud af grøn strøm i Danmark. Så der kan du bare bage løs. Har du tradition for at bage småkager, så gør det derfor en dag, hvor vinden rusker i træerne, for så er der mere grøn strøm i kontakten. En god idé kan også være at bage dem alle på én gang, på flere plader. Generelt er ovnen en af de helt store strømslugere i december, så det er bare med at udnytte den bedst muligt når den alligevel står tændt.

Tø mad op i køleskabet

Uanset hvad du skal have tøet op, er det en god idé at gøre det i køleskabet, så får du nemlig gratis kulde foræret når det tøer op. Det betyder at køleskabet i den tid skal bruge mindre strøm på at holde sig koldt. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra planlægning, men er også mere hygiejnisk. Hvis du ikke allerede er god til at lave madplaner, så øv dig i december og januar, hvor der formentlig kommer til at være rigeligt med lækre rester, der skal spises. 

Varme

December er en af vores koldeste måned, og der er ingen, der har lyst til at fryse i eget hjem. Alligevel er der nogle små ting, du kan gøre for at spare på elforbruget.

Hav en kurv med sokker og hjemmesko

Hvis fødderne er varme, er der mindre chance for at resten af kroppen fryser. Og i nogle hjem er der bare mere fodkoldt end andre. Hvis du bor sådan et sted, kan det give god mening at have en kurv med sokker eller hjemmesko både til dig selv, men også til gæster. Så behøver I nemlig ikke skrue helt op for varmen for at undgå et par kolde fødder.

Luft ud inden du får gæster

Sørg for, at temperaturen indendørs ikke bliver for høj når der er mange mennesker i hjemmet. Skru ned for varmen og luft ud inden dine gæster kommer, for så snart de er kommet og glöggen er kommet på bordet stiger temperaturen hurtigt. Det er faktisk også billigere at varme frisk luft op end “brugt” luft. Så sørg for at lufte godt ud især når I bliver mange mennesker. Samtidig er det bedre for indeklimaet, så det er på alle måder en god gestus overfor dine venner og familie.

Ønsk dig en smart termostat i julegave

Hvis du skal ønske dig noget i julegave, som er til gavn for hele hjemmet, kan det være smarte termostater. Det viser sig nemlig, at hvis du bruger natsænkning, så sparer du cirka 5-10 % på dit varmeforbrug. Natsænkning betyder egentlig blot, at du sænker temperaturen med 3 grader om natten. Det kan du enten gøre manuelt eller med smarte termostater, som du kan indstille. Sådanne termostater kan du blandt andet købe på Ørsteds energishop.

Juletøjet

I december er der mange fine anledninger, og her skal der bruges flere sæt tøj. Der spises måske mere sovs og derfor skal det måske vaskes ekstra meget når du spilder lidt i ny og næ. Alt efter hvem du er selvfølgelig. Men vask og strygning er også to store poster på elregnskabet. 

Fyld altid maskinen op

Det kan ikke siges nok gange, men det er både bedre for tøjet og for maskinen at vaske en fuld vask. Og så skal du ikke vaske så ofte. For at strække tøjets holdbarhed længere mellem vask, kan du lufte det mellem hver brug og huske at fjerne pletter så snart de kommer på.

Brug dampen fra badet som strygejern

Har du noget tøj, der bare kræver en let strygning, kan det måske klares uden et strygejern. Hvis du hænger julekjolen ud på badeværelset mens du er i bad, kan den ofte glatte sig ud ved hjælp af dampen fra dit varme bad.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *