Back to top

Sådan undgår du kemikalier i dit tøj

Når det kommer til diskussioner om tøjindustrien er det ofte emner som arbejdsforhold, forbrugsmønstre og miljøvenlighed, der ligger højest på dagsordenen. Men hvad med alle de kemikalier som dit tøj har været i kontakt med og potentielt stadig udskiller?

Vi har taget en snak med Tina Allerup, der til daglig blandt andet arbejder med kvalitetskontrol  og risikovurderinger af produkter og leverandører. Tina mener nemlig, at vi bør tænke mere på de kemikalier vi omgiver os med – og altså også dem, der findes i dit tøj. Indenfor de sidste 50 år er der blevet opfundet flere og flere kemikalier eller hjælpestoffer, der bruges til at understøtte den teknologiske udvikling og til at tilpasse forskellige materialers egenskaber. Den hurtige udvikling har gjort, at der i begyndelsen ikke blev stillet spørgsmål til bivirkninger på mennesker og miljø, da det handlede om at forbedre materialerne.

Først de seneste 20-30 år er de alvorlige konsekvenser ved at manifestere sig blandt andet ved at stadig flere har forskellige former for allergier og oplever udfordringer med fertilitet. Det har udmundet i den Europæiske kemikalielovgivning, REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical substances), der konstant bliver udvidet med flere kemikalier på forbudslisten og hvor der stilles krav til mængden af kemikalier i det pågældende produkt. 

Der er kemi i alting

I takt med at producenter såvel som forbrugere er blevet opmærksomme på kemikalier og deres potentielle skadelighed er der også opstået en vis frygt for kemikalier. Det er forståeligt, men det er vigtigt at vide, at der er kemi i alt, hvad vi omgiver os med. Vand, citronsyre og ilt er også kemiske sammensætninger. De skadelige stoffer, der kan findes i blandt andet tøj, er karakteriseret ved at være syntetisk fremstillet.

Og det er desværre noget nær umuligt fuldstændig at undgå disse skadelige stoffer både fordi, der hele tiden opfindes nye, men også fordi at lovgivningen for kemikalier ikke altid er lige så striks uden for Europa. Netop fordi meget tøj produceres uden for Europa finder du altså ofte en række af forskellige stoffer i dit tøj. Særligt det billige tøj, for det er desværre ofte sådan, at de farlige kemikalier også er de billigste. 

Hvad du kan gøre

Heldigvis findes der også kemikalier, der ikke skader mennesker eller miljø i tilblivelsesprocessen og brugsfasen. Og der er også flere forskellige tips, du kan følge for at undgå nogle af de værste kemikalier i din garderobe.

Vælg økologisk bomuld

Vælg som udgangspunktet økologisk bomuld og gerne GOTS-certificeret bomuld. Det gør, at du for det første undgår pesticidrester fra bomuldens tid på marken, men også at du vælger produkter, hvor der er strenge krav til kemikalier i hele processen

Vælg genbrug til de mere ‘sjove items’

Det kan være svært at finde alt, hvad du måske går og drømmer om inden for de bæredygtige mærker. Der er farver, overflader og materialer, som ikke bruges af hensyn til miljøet. Hvis du alligevel vil have nogle statement tøjstykker, så kan du lede efter dem i genbrug. På den måde støtter du ikke op om ny-produktion.

Læs også vores guide til at købe brugt tøj online.

Spot et brands tomme løfter

Kemikalielovgivningen REACH rummer de minimumskrav som alle, der sælger produkter i EU skal overholde. Det er altså lovpligtigt. Når et brand fremhæver, at de overholder reglerne for brug af kemikalier bestemt af REACH, er det altså ikke nødvendigvis et tegn på, at virksomheden gør noget ekstraordinært for at undgå eller mindske kemikalier i deres produkter. De følger ganske enkelt bare loven.

Derfor kan det give mening at se efter brands, der tager det skridtet videre ved eksempelvis at blive OEKO-TEX certificeret.

Vask dit tøj inden du går med det

Hvis du gerne vil undgå overflødige kemikalier fra fx farvestoffer, så vask altid dit tøj inden brug. Det forhindrer selvfølgelig ikke, at kemikalierne bliver skyllet ud med spildevandet fra din vaskemaskine, men du undgår den kontakten mellem stofferne og din hud.

 

 

Tænker du over om der er kemikalier i det tøj du køber? 

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *