Back to top

Sæt naturen i kalenderen

Reklame

Menneskers forhold til naturen er smukt, ødelæggende og kompliceret. Vi har allesammen vores eget forhold til moder jord og den natur, vi omgiver os med – eller ikke omgiver os med.

Sammen med Fjällräven sætter vi hen over foråret fokus på menneskets forhold til naturen. Det gør vi i forbindelse med, at Fjällräven lancerer The Arctic Fox Initiative for at få flere mennesker involveret i miljøet og komme nærmere naturen.

Vi mødte Sanne Liv Lembrecht Buggeskov på en blæsende dag i april, i hendes egen have i Hornbæk. Her tog vi en snak imellem de birketræer som hun elsker, men som flere naboer venligt har foreslået hende at fælde. Og allerede her starter historien om Sannes forhold til naturen – der både er farvet af hendes skovnære opvækst i Sorø og hendes arbejde som digital redaktør i Danmarks Naturfredningsforening.

En ugentlig aftale med naturen

Sanne er vokset op i Sorø tæt på naturen og især skoven som hun brugte rigtig meget til at løbe i. 

“Det at løbe i skoven, var et afbræk fra en stresset hverdag på gymnasiet. Og når jeg kom derud, så kunne jeg bare være mig selv. Jeg kunne mærke vinden, føle luften og jeg skulle ikke andet end løbe og være mig selv.”

Netop de ugentlige aftale med naturen, var noget af det som Sanne især savnede i de 7 år hun boede på Nørrebro i København. Her var naturen langt væk, både fysisk og mentalt og hun skulle gøre noget særligt for at komme afsted. Derfor er hun ekstra glad for i dag igen at kunne have faste aftaler med naturen, fx gennem udendørstræning med en lokal gruppe.

“Vi har en nystiftet lokal Facebook-gruppe heroppe, og en dag så jeg et opslag om naturtræning, og så vidste jeg bare, at det lige var mig,” siger Sanne. “Det er noget af det bedste det her med at have en ugentlig aftale og et tidspunkt, hvor jeg ved, at jeg kan komme ud i naturen i stedet for at synke ned i sofaen eller tage mavebøjninger på gulvet foran fjernsynet.”

Naturen skal sanses, ikke bare ses på film

Sannes job som digital redaktør hos Danmarks Naturfredningsforening handler om at dele digital information og inspiration om naturen. Alligevel mener hun, at den digitale oplevelse af naturen på ingen måde kan måle sig med den ægte.

Jeg synes folk skal komme noget mere ud i naturen, fordi det handler om at sanse den. Vi forstår ikke rigtig naturen gennem skærmen, fordi det handler om at lugte og føle og mærke. Alt det prøver vi selvfølgelig at formidle online, men det er først når du står der, at du virkelig forstår det,

reflekterer Sanne, da vi spørger ind til om eksempelvis smukke billeder og naturfilm kan give by-mennesker en tilknytning til naturen. Det kan ikke skade, mener hun, men giver ikke den dybe forståelse og forbindelse.

“Til gengæld tror jeg, at de digitale oplevelser af naturen, kan være med til at forstærke vores natur-minder blandt andet fra barndommen. På den måde kan det fungere i samspil til at give os en større forståelse for naturen – også natur som vi ikke kan se herhjemme men kun gennem fx naturfilm.”

En vild have, der deler vandene

Da Sanne og hendes mand for et par år siden flyttede ind i huset i Hornbæk, overtog de også en naturgrund. Den har de i høj grad valgt at lade være mere vild end nogle naboer havde forventet. Det er på denne smukke grund, omringet af birketræer, bøgetræer og et enkelt stort egetræ, at vi sidder og snakker.

“Da vi flyttede herop, så bankede en af de lokale på og sagde, at vi altid kunne låne hans motorsav. Han havde tydeligvis forventet, at vi ville fjerne mange af træerne for at få mere sol og lys i vores have. Men han blev måske skuffet, fordi det var slet ikke vores plan. Vi har valgt at lade mange af de dejlige træer stå, for at have en mere vild og varieret have.”

Sanne gør meget for at bevare biodiversiteten i haven. Det er ikke en idé hun har med hjemmefra, men en ting hun har fået forståelse for gennem jobbet i Naturfredningsforeningen.

“For eksempel da vi alligevel valgte at fælde nogle rådne træer, lod vi dem ligge så der kan komme masser af insekter i haven. Og i stedet for at anlægge én stor græsplæne har vi masser af områder, hvor der får lov at vokse skvalderkål og brændenælder, fordi det er godt for insekterne og jorden.”

Men det er ikke alle, der forstår den vilde have, som kan give nogle sjove samtaler med svigerforældre og naboer. Men Sanne og familien sætter meget pris på naturhaven. Den giver både værdi for dem og for planeten på et større plan siger Sanne: “Alle med en have kan gøre noget for miljø og klima ved at lade en del af deres have være vild. Selvfølgelig redder det ikke verden, men haver kan sagtens fungere som små naturoaser i Danmark, hvor en stor del af vores areal er enten opdyrket eller asfalteret.”

Det er udenfor, at vi skaber minderne

Da snakken falder på, hvilken værdi det giver familien at være tættere på naturen, siger Sanne, at det hjælper hende til at være tilstede i nuet og stresse af.

“Det giver mig rigtig meget, for jeg glemmer det tit i min hverdag hvor jeg pendler til København og har travlt med to små børn og arbejde. Men når jeg så sætter mig herud og mærker vinden og barken, så mærker jeg virkelig, hvor meget jeg har savnet det. Derfor prøver jeg at indlægge små natur-pitstop i min hverdag. Jeg planlægger tid med naturenm fordi det gør noget godt for mig og familien.”

Hvis du som Sanne gerne vil finde tilbage til naturen og oftere have følelsen af bare at “være”, så er det en god idé at lave en date med naturen. Altså sætte tid af i din kalender. Det kan være så simpelt som 30 minutter på vej hjem fra institutionen eller en løbetur lørdag morgen.  “Tit handler det bare om, at vi, når vi kommer hjem om eftermiddagen, går udenfor i stedet for at sætte børnene foran iPad’en. Det er jo ikke alle de dage, hvor vi har set tegnefilm vi husker – det er den ene dag, hvor min søn lærte at balancere her på træstubben vi husker. Det skal jeg også minde mig selv om, når vi alle sammen kommer hjem efter en lang dag og er trætte. Men det er udenfor, at vi skaber minderne og forholdet til hinanden.”

Det starter i barndommen

Fordi både Sanne og hendes mand er vokset op tæt på natur har det været et stort ønske for dem at give det videre til deres børn. Og netop det med at sanse og opbygge et forhold til naturen skal ske tidligt.

“Det er en gave at have børn med udenfor. De er så taknemmelige og har en kæmpe begejstring over alt selv en bille eller en lille blomst,” siger Sanne og mindes de mange stunder med de to børn i den vilde have.

“En af de første gange jeg havde min store søn med ude i haven, spurgte han om han måtte røre ved alting. Børn forstår meget tidligt, at der er noget man godt må og noget man ikke må, men det fede er jo at ude i naturen må man næsten alt. Og det er så skønt at se børn slå sig løs og opdage mange ting for første gang.”

Sanne mener, at hvis man får naturoplevelser tidligt i livet og får en begejstring for naturen med fra barndom, er det ikke lige så svært at vende tilbage til den senere i livet.

“Man husker det, når man har fået det med fra barndommen. På den måde tror jeg, at folk, som har fundet begejstring ved naturen tidligt i livet, nemmere kan finde tilbage til den. Det er i hvert fald, hvad jeg selv har oplevet.”

 

Hvad er dit eget forhold til naturen? Er du vokset op tæt på vild natur eller har du oplevet at søge ud mod naturen senere i livet?

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *