Back to top

Se dokumentarer om bæredygtighed i weekenden

Vejret er ekstra gråt og vådt i disse dage og det kan være svært at finde energi til at være social, til at vaske tøj eller gå lange ture. Men hvad skal du så lave i weekenderne? Vi ved ikke noget bedre end at se en god dokumentar – enten alene med en kop te og dæmpet lys eller sammen med familien i sofaen.

Vi har i tidens løb anmeldt en del film og dokumentarer om klima, miljø og bæredygtighed og dem finder du alle sammen i vores vidensbibliotek. Men i dag guider vi dig til de 5 bedste, der stadig er relevante i 2020 – og som du let kan streame hjemmefra.

Vi har næsten udelukkende valgt film, der ikke lægger en dæmper på stemningen, men som i stedet giver dig en følelse af håb og handlekraft.

I Morgen

Dokumentaren I Morgen er et frisk pust i rækken af tunge dommedagsfilm. Den er nemlig noget så sjældent som en optimistisk klimadokumentar. En film som du går opløftet fra – fuld af tanker og overvejelser. Og med en følelse af, at det nytter noget at prøve at gøre en forskel. Det er filmens vigtigste egenskab: At den giver lyst til at handle på de klimaudfordringer, vi har. I filmen besøger ægteparret bag filmen forskellige løsninger rundt om i verden; lige fra byer, der tager ansvar til permakulturhaver, som menes at kunne brødføde hele verden, hvis alle lægger om. 

Filmen er fyldt med håb og er perfekt at se sammen med alle, der mener “at det ikke nytter noget”. Det er en film for alle voksne og teenagere i familien og især dem, der aldrig rigtig har dykket ned i løsningerne for klimakrisen.

Filmen kan lejes digitalt her.

SEED – The Untold Story

Dokumentaren SEED er en blændende melankolsk fortælling om den tabte forbindelse til landbruget. Den fortæller en historie om den manglende respekt for vores afgrøder og mangfoldigheden af de frø, der er tilgængelige for os mennesker. Ifølge dokumentaren er 94% af verdens grøntsagsarter forsvundet i løbet af det 20. århundrede. Det betyder, at frø er udrydningstruede på samme niveau som pandaen og isbjørnen.

Filmen er ikke kun æstetisk smuk, men også rørende og nærværende. Hvis du har en foodie eller en haveelsker i familien, vil denne film være en succes.

Filmen kan lejes digitalt her.

The Biggest Little Farm

Hvis du vil se en hyggelig film om klima, som ikke nødvendigvis skriger bæredygtighed, så er The Biggest Little Farm et godt bud. Den handler om et par, der flytter på landet og forsøger at omlægge en stor, tør californisk farm til et frodigt paradis med hjælp af traditionelle metoder. Det er en lang uddannelse i permakultur, men mest af alt er det en historie om to menneskers kamp med og imod naturen. John Chester, som er den ene halvdel af parret, er naturfotograf, hvilket betyder, at filmen også indeholder de mest fantastiske scener, hvor vi kommer helt tæt på alle farmens dyr – store som små, nyttige som rovdyr.

Filmen er både rørende og sjov og føles mere som en fortælling end en traditionel dokumentar, hvilket gør den velegnet til alle. Også dem, der ikke gider tale om klima og miljø.

Filmen kan lejes digitalt her.

Se også vores anbefaling af 5 gode bøger til en mørk vinteraften.

Minimalism – A Documentary About The Important Things

Filmen Minimalism stiller er ikke en traditionel film om klima. I stedet rejser den spørgsmålet “hvordan kan livet blive bedre med mindre?”. De to minimalister Joshua Fields Millburn og Ryan Nicodemus fortæller om deres rejse mod et liv med mere mening og færre ting. Vi følger dem på deres bogturne gennem USA, hvor du gradvist lukkes mere og mere ind i deres personlige fortællinger og deres bud på, hvad det vigtige i livet egentlig er. Og at det i hvert fald ikke er de ting, vi ejer. Undervejs møder vi flere familier, entreprenører, arkitekter, kunstnere, journalister, forskere og en tidligere børsmægler, som alle har kastet sig ud i hver deres form for minimalisme.

Filmen er både hyggelig og tankevækkende. Den giver lyst til at skære helt ind til benet og finde ind til kernen af, hvad der egentlig er vigtigt en ens egen hverdag.

Filmen kan lejes digitalt her.

The True Cost

The True Cost er en dokumentar om forholdene i modeindustrien og tager udgangspunkt i flere personlige fortællinger, som alle er rørende. Den sætter på den måde ansigt på de mennesker, der betaler prisen for en urimelig industri. En syerske må efterlade sit barn hos familien flere hundrede kilometer væk fra hendes arbejde, fordi lønnen er lav og arbejdsdagene alt for lange. En økologisk bomuldsbonde har mistet sin far og mand til kræft, fordi giftige sprøjtemidler, der spredes med fly, rammer hendes marker og dukker op i hendes drikkevand. Det er især stærke kvinder, som bærer fortællingen og deres skæbner sætter spor – også efter filmen er slut.

Filmen viser et barsk billede af modeindustrien, men du kan se den med den viden, at den efterhånden er en del år gammel, og at der er sket en masse godt siden. Den er et wake up call som mange virkelig har reageret på og derfor giver filmen håb.

Filmen kan lejes digitalt her.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *