Back to top

SEED: The Untold Story

Dokumentaren SEED (2016) er en blændende melankolsk fortælling om den tabte forbindelse til landbruget. Den fortæller en historie om den manglende respekt for vores afgrøder og mangfoldigheden af de frø, der er tilgængelige for os mennesker. Ifølge dokumentaren er 94% af verdens grøntsagsarter forsvundet i løbet af det 20. århundrede. Det betyder, at frø er udrydningstruede på samme niveau som pandaen og isbjørnen.

Dokumentaren har stort fokus på den enorme biodiversitet, der findes på vores jord og nødvendigheden af at bevare den. Men den fortæller også om verdenspolitik, etik og kapitalisme; om 1970’er-bevægelsen Seed Savers Exchange, som fungerer som frøbank og byttecentral. Og om hvordan kemikalievirksomheder igennem genmodificerede frø har opnået patent på op mod 90% af verdens frø. Netop patentering af frø har haft særligt uhyggelige konsekvenser og anses som en decideret trussel mod menneskeheden.

Men SEED er ikke kun en tragisk illustration af kapitalismen og privatiseringens indtog. Dokumentaren er også en smuk fortælling om frøets mytologi. Den skildrer, hvordan hvert familielandbrugs diversitet af frø kan fortælle en historie om deres forfædre og den måde, de levede på – og hvordan en tilbagevenden til mulden og det simple liv kan redde plantens flora.

SEED spreder viden om et meget snævert felt, som kan få uforudsigeligt store konsekvenser for miljøet. Rørende beretter dokumentaren om de mennesker, der på egen hånd indsamler og bevarer verdens mangeartede frø eller forsøger at opretholde mindet om hensynsfulde dyrkningsmetoder.

Du kan finde filmen på SEEDS egen hjemmeside og streame den online i fem døgn for 4.99$.

Måske dokumentaren kan inspirere dig til at bytte frø med din nabo eller din svigermor? Så husk at tagge #sustaindaily på Instagram og del dine erfaringer med at bytte og høste frø med os her i kommentarfeltet.

Tekst af Louise Thustrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *