Back to top

Sommerens sankeguide: Sank lige hvor du er 

Har du altid gerne ville prøve at samle dine egne urter til en sommersalat eller bær til efterårets tærter? Det at sanke er for mange en glemt videnskab, men spørger du Louise Knygberg, er det hverken svært eller kompliceret. Tværtimod er det noget, alle kan være med til.

Tekst af Louise Knygberg, Foto af Louise Knygberg og Johanne Stenstrup

Det at sanke er for mig noget, alle skal kunne. Det er ikke kun for biologer, sankeeksperter eller naturvejledere. Det er noget, vi mennesker førhen har levet med som en hverdagsselvfølge; at kunne navigere i naturens spisekammer.

Efterhånden som vi er blevet mere distancerede fra naturen, tror jeg også, at det skaber en lyst for mange til at genoplive denne viden. Det at kunne gå ud og plukke æbler, bær og urter med hjem, giver os en større forståelse af naturen, sæsonerne og ikke mindst en øget respekt for naturen.

Jeg har derfor lavet en sankeguide til dig, der gerne vil prøve kræfter med det at sanke uden at skulle langt væk hjemmefra og uden, at du skal kunne hele den danske flora og fauna for at komme i gang.

 

 

 

 

Tre hurtige sankeråd:
1) Spis kun ting du ved, hvad er.
2) Pluk med respekt.
3) Sank kun steder du må og kun til eget forbrug.

Hyben

Hyben er en invasiv planteart, der med stor fordel for naturen og en selv kan plukkes. Den vokser nær strande og strandenge, men kan også sagtens findes nær byen. I juni og juli har hybenbusken smukke lyserøde blomster. Du kan plukke bladene uden at fjerne selve blomsten og bruge dem til at lave marmelade, sirup, is eller limonade. Frugterne på hybenbusken ses i juli-oktober og skal plukkes, når de er røde. Det er selve skallen af hybenfrugten, der kan spises, så de små kerner skal fjernes fra midten. Skallerne kan laves til ketchup, marmelade, tørres til te eller syltes. Brug handsker når du udhuler skallerne, da kernerne kan give mild kløe på fingrene.

Hyld

Hylden begynder at blomstre i juni og et gammelt ordsprog lyder, at hylden er plukkeklar til sankt hans. Hylden har små flødehvide blomster, der dufter sødt, og de danner hyldebær senere på sæsonen – så pluk ikke alle hyldeblomsterne fra ét sted. Brug hyldeblomsterne til saft, sirup eller eddike.

Brombær

Brombær er endnu en invasiv plante, hvor du bare kan plukke løs. Brombær kan næsten ses over hele landet i parker, skove og krat. Afhængig af sommerens varme kan de modne brombær plukkes fra omkring juli-oktober. Spis dem rå, syltede, som marmelade, saft eller som kompot.

Mirabel

Mirabel er en lille blomme på størrelse med et stort kirsebær, og derfor kaldes den også for en kirsebærblomme. De ses både som gule og røde og kan plukkes fra juli – september. De vokser på mirabelletræer eller -buske i skovområder eller andre frodige arealer. Mirabel kan sagtens findes i byområder som parker eller mindre grønne oaser med urørt natur. Du kan bruge mirabeller, som du ville bruge en blomme, men de kan dog være lidt mere syrlige, så hav det med i tankerne. Mirabeller kan bruges til marmelade, kompot eller syltes, mens nogen laver alkohol med de umodne blommer.

Vilde råvarer med sæson i juni, juli & august

mirabeller, kamilleblomst, æbler, rødkløver, kornblomster, hindbær, skovjordbær, kantareller, korbær, gederams, vilde løg, tjørn, havtorn m.fl.

Vild sommersalat

En rigtig god måde at bruge sæsonens vilde råvarer er i en lækker salat. Du kan sanke en håndfuld vilde urter og blomster, og derefter kombinere det, du har sanket, med købt grønt og frugt. Afhængig af sæsonen vil der være forskellige ting at sanke til salaten. Derfor kommer der flere eksempler på, hvad du kan komme i salaten i sommermånederne.

Det skal du bruge

Salat
Vilde blomster: Bellis, kornblomster, rødkløver, kamilleblomster, hybenroseblade, mælkebøtte eller gederams
Frugter: Brombær, mirabeller, hyben, hindbær, skovjordbær, havtorn eller æbler
Urter: Skivekamille, skovløg, katost, skovsyre, mælkebøtteblade eller vild merian
Salat: Gerne feldsalat eller vårsalat (men alt kan bruges)
Grøntsager: Køb de grøntsager eller frugter du selv bedst kan lide. De må gerne indeholde lidt sødme, da vilde planter godt kan være syrlige eller bitre.

Dressing
1-2 spsk eddike (for eksempel en hyldeblomsteddikke eller æbleeddike)
1 spsk honning
1-2 tsk dijonsennep
1 spsk olivenolie
Salt og peber

Sådan gør du

Når du arbejder med vilde planter, er holdbarheden ikke særlig lang. Derfor er det en god idé at lave en vild salat umiddelbart efter, urterne er plukket. Den maksimale holdbarhed er nok 1-3 dage. De kan opbevares på køl i bokse, hvor du kan vedlægge et stykke vådt køkkenrulle, så holder urterne lidt længere. Rens dine urter let inden de tilføjes i salaten og bland det med dit indkøbte grønt. Server salaten sammen med en god dressing.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *