Back to top

Sustain Daily 2.0 – Næste skridt og evaluering af læserundersøgelse december 2019

Velkommen til det nye Sustain Daily. Et slags 2.0 kan man måske sige.

I 2019 brugte vi rigtig lang tid på at prøve ting af, teste og tweake. Og finde ud af, hvad vi gerne ville tilbyde verden, tjene penge på og bruge vores tid på. Der skulle helst være et overlap mellem: Det som verden/vores læsere har brug for, det vi kunne tjene penge på og det vi gerne vil bruge vores tid på.

Hen mod slutningen af året var der faldet en masse brikker på plads, men vi manglede lige den største – at høre fra jer. Vores læsere. Derfor lavede vi i december en læserundersøgelse og hele 201 personer tog sig tid til at svare. Det er vi meget taknemmelige for, og med jeres input er vi nu klar til at tage det næste skridt i Sustain Daily’s rejse.

Hvorfor dette behov for at genopfinde os selv?

På en måde kan man sige, at vi hele tiden genopfinder os selv. En platform som Sustain Daily vil forevigt være i betaformat, hvilket betyder at vi hele tiden tilpasser, tester og rydder ud. Men vi har længe følt et behov for at skifte ham, ændre retningen mere offentligt og fortælle verden hvem og hvad vi er til for – i dag.

Samfundet har også ændret sig drastisk siden vi fik idéen til Sustain Daily på en lun efterårsdag i 2015. Dengang var bæredygtighed en niche, og der var ikke mange, der talte om det. Vi syntes der manglede en side, som samlede en masse forskellige emner og områder af den bæredygtige livsstil, så det var det vi skabte. Et medie, der favnede bredt inden for den her grønne niche.

Spol frem til slutningen af 2019: Bæredygtighed er ikke længere en niche, og mange medier har meldt sig helhjertet ind i klima- og miljødagsordenen. Der er ikke længere det samme behov for et medie, der samler ALTING. For hvis man vil alting, så når man ingenting. Derfor skal vi igen til at finde vores niche nu hvor vores niche pludselig er blevet mainstream. 

Det er en fed udvikling, som vi kun kunne drømme om tilbage i 2015. 

Forvirrende at være en bæredygtig forbruger

Fordi der nu er så meget snak om bæredygtighed, er der også kommet nye udfordringer for alle os, der gerne vil leve mere grønt. Og et af de områder er vores forbrug – for når alle virksomheder kæmper om at være grønne, hvem mener det så helt oprigtigt og hvem handler på det – og hvem gør ikke. Og hvordan navigerer man i en verden, hvor det stadig ikke er muligt at få de reneste produkter, i en 100% plastfri indpakning uden at lave dem selv og bruge al sin tid på at være selvforsynende?

Netop dét vil vi gerne hjælpe meget mere med!

Læsernes favoritemner

Det stemmer heldigvis rigtig godt overens med hvad I, vores skønne læsere, helst vil høre om. De to emner, som scorer absolut højest er: Tøj og forbrug samt zero waste og skrald.

Det havde vi godt på fornemmelsen og derfor skal de også nok blive styrket. Til det ene emne har vi allerede en skarp ekspert i huset, til det andet må vi ud og søge bidrag fra andre seje mennesker. Heldigvis findes der en masse seje skraldenørder i Danmark, som vi håber vil bidrage med deres store viden, tips og tricks.

De 6 mest populære emner er: 

 • Zero waste og skrald
 • Tøj og forbrug
 • Mindset og værdier
 • Mad og opskrifter
 • Bolig
 • Ferie og rejser

Farvel til unuancerede artikler om bæredygtig kost

Det er dejligt at se, at flere af vores egne personlige favoritter ligger i toppen, men desværre bliver vi også nødt til at skuffe på netop ét punkt: Sustain Daily kommer i fremtiden ikke til at udgive indhold omkring kost og opskrifter. Det er et område som har fået rigtig meget opmærksomhed i de seneste år, og der er både medier og mennesker i Danmark, som er mere dygtige, passionerede og nuancerede omkring netop dét emne end vi er eller ønsker at blive. 

Derfor har vi også taget den beslutning at fjerne nogle af de første artikler, vi udgav om netop kost og mad. Både fordi de er forældede og fordi de, med det blik vi har i dag, ikke er nuancerede nok. Vi kan altså ikke længere stå inde for netop de artikler. Sådan bliver vi hele tiden klogere, og det håber vi også der er plads til.

Det bæredygtige mindset er kernen i det hele

Man kunne godt fristes til at sige, at alt handler om mindset når det kommer til livsstilsændringer. For det gør det vel? Netop derfor kommer mindset også til at fylde endnu mere her på platformen, og i vores næste magasin, Sustain Yearly Fjerde år. Både vores eget, det kollektive mindset og vores forskellige tilgange og værdier.

Vi har allerede arbejdet en del med det i 2019, blandt andet i vores foredragstur med foredraget “Det gode, forbandet svære, bæredygtige liv” og i vores online Masterclass, der guider dig til at finde dine kerneværdier. Der kan godt opstå uenigheder blandt os, der taler om bæredygtighed, og 90% af gangene handler de uenigheder ikke om fakta eller viden, men om forskellige værdier. 

Under dette emner ligger også vores nye løfte til læserne: Bæredygtige hverdagsvaner uden dårlig samvittighed.

Som vi lærer mere om klimakrisen og bliver endnu mere opmærksom på konsekvenserne ved vores nuværende livsstil, er det let at få dårlig samvittighed af næsten alt. Og der findes masser af stemmer derude, som siger vi skal “skamme os” over dit og dat. Selvom vi anerkender, at skam kan være et redskab til forandring, er det ikke det vi arbejder med på Sustain Daily. Her er alle velkomne, og hvis du synes vi er for kompromissøgende, for bløde eller for inkluderende, så er det okay. Som vi sagde, så er bæredygtighed ikke længere en niche, og der er masser af steder at gå hen for at finde inspiration.

På Sustain Daily er det vores fornemmeste opgave at hjælpe dig på vej til en mere bæredygtig livsstil – i dit tempo, i din rækkefølge og hen imod en livsstil baseret på dine personlige værdier. 

Hvad savner læserne?

I vores læserundersøgelse, spurgte vi selvfølgelig også jer, hvad I savner her på platformen. Og den slags spørgsmål kan være svære at tolke. En ønsker sig flere tips til nybegyndere, en anden flere tips på ekspertniveau. Forhåbentlig kan vi favne det meste af det spektrum, og være med til at fremhæve eksperter eller ressourcer så jer, der virkelig vil vide mere, kan gå videre på egen hånd.

Flere nævner, at vi godt må ramme en lidt ældre målgruppe – og her har vi et spørgsmål: Hvad er det i vores tips og guides, som ikke rammer ligegodt om man er 25 og nyuddannet eller 65 og snart pensionist? I så fald vil vi virkelig gerne høre det.

Til sidst er I en gruppe, som savner mere om have og landbrug. Jer må vi skuffe. Sustain Daily’s indhold skal kunne nydes af både by- og landboere, men vil altid have en overvægt af tips til lejlighedsfolket.

Nye produkter i 2020

Vi spurgte også, hvad I gerne ville købe, hvis I skulle købe flere ting fra os. For Sustain Daily er en forretning, og vores mål for 2020 er at blive en økonomisk bæredygtig en af slagsen, hvor vi ikke skal have ondt i maven i slutningen af måneden. 

Det mest populære svar var flere magasiner, og det skal I nok få. Vi har planer om at udgive to Sustain Yearly magasiner i 2020, og så er vi altid på udkig efter gode internationale magasiner. 

Podcasten er det mest populære medie blandt jer, som har svaret på undersøgelsen, og den får endnu mere plads i 2020. Fra 1. februar starter 6. sæson nemlig, og det er planen, at den skal køre hver uge, uden pauser, i 2020. Her vil der især være fokus på lytternes spørgsmål og dilemmaer. 

Bæredygtighedsklubben – lad os være dine personlige bæredygtighedsnørder

Måske du allerede nu har lagt mærke til et helt nyt element på vores hjemmeside? Klubben har i virkeligheden længe været i støbeskeen. Det er vores bud på et vidensabonnement og et samlingspunkt for fællesskabet.

Kort sagt er Bæredygtighedsklubben:

 • Et fællesskab for alle, der prøver at leve mere bæredygtigt og altid er åbne for det næste skridt.
 • Et fællesskab for os, der bliver kaldt hippier den ene dag og den næste dag føler os frygteligt utilstrækkelige.
 • Et fællesskab for dig, der er dybt bekymret for klodens tilstand, men ikke ønsker at flytte ud i en skov og være selvforsynende.
 • En medlemssklub uden binding, hvor du får dine egne bæredygtighedsnørder, der altid er klar til at guide dig igennem den bæredygtige jungle.

Bæredygtighedsklubben er et månedligt medlemsskab, hvor du får en række fede fordele hver eneste måned. Læs meget mere om, hvad du får ud af at være med i Klubben her.

Klubben er dog ikke 100% færdig. Og det kommer den heller ikke til at blive. Så snart den er klar til at modtage medlemmer vil vi gerne forme den sammen med dig. Sammen med de første medlemmer, der kommer ind i januar og februar vil vi udvikle de sidste fordele – når vi ved præcis, hvad det er du har brug for.

 

Alt det, og meget mere, skal vi nok folde ud i løbet af året, men allerførst får du bare et kæmpe stort: Velkommen til Sustain Daily 2.0 – og til vores nye hjemmeside. 

 

Kærlig Hilsen

Johanne Stenstrup
Direktør og chefformidler på Sustain Daily

Emma Slebsager
Medstifter og podcaster

Louise Thustrup
Redaktør og projektleder på Sustain Yearly

1 comment

 1. Okay, jeg er meget, meget langt fra 65, men har dog passeret de 35 🙂 Så måske kan jeg sige en lille, bitte smule om hvilke bæredygtige dilemmaer der ændrer sig med alderen. Jeg kan huske at det første podcast jeg hørte, anbefalede at man havde en minigrill og et picnic-sæt på lager, så man ikke forfaldt til engangsprodukter ved spontane grillefester i parken. Ogjeg var på barsel og lige flyttet til forstæderne, og tænkte dengang at jeg virkelig ville ønske jeg havde haft jer i min studietid … De ting der fylder rigtig meget hos mig er bæredygtig gør det selv (det er en jungle og dem i Silvan er ret ligeglade), at købe genbrug når man bor langt fra genbrugsbutikker og ikke har bil, ikke at have bil når alt og alle (!)opfordrer en til ikke at få det. Og så den der svære balance mellem at gøre tingene på sin egen, bære- og væredygtige måde uden at tage skridtet fuldt ud og fx hjemmepasse eller blive mere selvforsynende – hvilket jeg har stor respekt for, men som bare ikke er for os. Håber det giver mening, det er sådan set ikke en opfordring til at lave noget om. Man kan ikke ramme alle alligevel, og jeg sluger også de podcasts og opslag der ikke rammer bare fordi I er hyggelige og har den rette ånd.
  PS, mht have og landbrug kan jeg anbefale foreningen Praktisk Økologi 🙂 (håber det er ok!)

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *