Back to top

Sustain Daily Podcast: Findes bæredygtig maling?

Denne episode er sponsoreret af Mofibo – Danmarks største samling af lydbøger.

Kan maling være bæredygtigt? Og hvad er det egentlig, som er dårligt ved maling? Dette spørgsmål har Kirstine, der er medlem af Bæredygtighedsklubben stillet. Vi har derfor ringet til Amanda Spangtoft Poulsen [Tidligere ejer af Bæredygtigt Byggemarked], som ved en masse om byggematerialer generelt og om maling især. Lyt med og bliv klogere, hvis du har tænkt dig at male indendørs på et tidspunkt.

Amanda Spangtoft Poulsen fortæller, at vi kan kigge på tre forskellige mærkningsordninger for at få et hint om, hvorvidt malingen er ”bæredygtig”. Hun gennemgår Indeklimamærket, Svanemærket samt Astma- og Allergimærket. Men der findes ikke noget maling, der har alle tre mærker. Men du kan godt finde maling, der er bedre en andre typer maling. Derfor må du tage stilling til, hvad der er vigtigst for dig, når du skal male. Lyt med og bliv klogere på maling.

Du kan høre om:

 • De tre forskellige mærkningsordninger:
 • Det allergifremkaldende konserveringsmiddel Methylisothiazolinone (MI) du skal undgå i maling
 • Hvorvidt det, der bliver kaldt ”Naturmaling” er mest bæredygtigt – og om de konserveringsmidler, det indeholder
 • Kalkmaling og Lermaling som er udmærket, men som kun dur på ”rå vægge”
 • At man altid bør spørge forhandleren eller producenten om det såkaldte ”Sikkerhedsdatablad”, så man kan se hvad malingen indeholder
 • Hvorfor vi bør undgå akryl i maling, idet det er kilde til mikroplast i naturen, når vi skyller vores pensler
 • Hvordan Emma og Johanne har malet hjemme hos sig selv og hvad de begge to går mest op i med hensyn til maling – eller rettere sagt, hvad deres kærester går op i 😊

Vores anbefalinger fra Mofibo

Hvis du opretter dig på mofibo med koden “SUSTAINDAILY” får du de første 30 dage gratis. Koden gælder til udgangen af juni 2020.

Følg med & giv lyd

Du kan abonnere på Sustain Daily Podcast i den app, du normalt bruger til podcasts – eller lytte med lige her direkte i din browser:

Har du en kommentar til dagens episode? Et ønske til noget, vi skal tage op i et kommende afsnit? Ris, ros, nye perspektiver eller et kritisk input? Så skriv en kommentar i kommentarfeltet, find os på facebook eller instagram eller send en mail til kontakt@sustaindaily.dk. Vi bliver også mega glade, hvis du skriver en anmeldelse af podcasten eller giver os stjerner. Det hjælper os til at nå endnu længere ud med det grønne budskab.

Dagens spørgsmål:

Hvilken maling vil bruge, efter du har lyttet til dagens episode?

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

2 comments

 1. Sara Dinesen

  Tak for en skøn podcast med masser af inspiration og nyttig hverdagsviden.

  Jeg har lige lyst til at supplere med et par oplysninger til afsnittet om maling.
  Personligt, kan jeg klart anbefale kalkmaling. Det får en utrolig smuk støvet struktur og fås i mange farver.
  Selv har jeg malet med kalkmaling på en i forvejen malet væg, med super resultat. Væggen havde en ru struktur, som måske gjorde forskellen. Så selvom man ikke har en helt rå væg, kan man måske godt få glæde af kalkmaling.

  Mht. afgasninger til indeklimaet, så det ’Flygtige organiske forbindelser’ også kaldet VOC, som kan være skadelige for miljø og sundhed . Koncentrationen af VOC kan ses på malingens emballage eller sikkerhedsdatablad, som kan udleveres ved forhandleres eller findes på producentens hjemmeside. Jo laveres VOC indhold, jo bedre. Indendørs malinger der forhandles i EU må ikke have VOC koncentration højere end 200 g/l. I svanemærket indendørs maling er VOC indholdet 15 – 90 g/l. I kalkmaling fra Jotun er indholdet 2,5 g/l.

  Mærkninger og VOC-indhold er desuden også meget relevante at tage et ekstra kig på, hvis man skal spartle eller fuge.
  Og sidst men ikke mindst – Så er det en god ide at udgå opskummede fuger fra sprøjter, da de indeholder halogenerende drivmidler som skader ozonlaget og bidrager til drivhuseffelten.

  God malelyst!

  • Hej Sara
   Hvor er det fedt at du bidrager med både din erfaring go viden her.
   Som altid viser det jo at Svanemærket er et rigtig godt pejlemærke men man kan ofte finde noget der er ENDNU MERE bæredygtigt hvis man leder 🙂
   KH Johanne

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *