Back to top

Sustain Daily Podcast: Tøjspild og garderobeglæde

I dag skal det handle om Johannes yndlingsemne, nemlig tøj. Hun deler ud af sin store viden og giver gode råd til, hvordan du minimerer dit tøjforbrug og genfinde garderobeglæde. Vi diskuterer facts om tøj generelt, og myter omkring tøjindustrien, som nok vil overraske de fleste. Og så taler vi om dengang tøjshoppe-ture var en aktivitet på lige fod med en tur i svømmehallen.

Vi kigger nærmere på tøj – tøjspild, overforbrug af tøj, tøjforurening, genbrugstøj kontra nyt tøj, og meget mere. Vi diskuterer tilgængelighed, priser, løsningsforslag, kvalitet og kvantitet. Er det for eksempel bedst at købe genbrugstøj, eller kan der også være en idé i at købe nyt? Lyt med og bliv klogere i denne uges episode af Sustain Daily podcast. 

Du kan høre om:

 • Tal og fakta om tøjforbrug
 • Tøjspild som har visse lighedspunkter med madspild
 • “Deadstock” (det at man producerer mere, end man har brug for)
 • Folk der køber tøj og aldrig får det sendt retur, selvom de ikke kan bruge det, fordi det “er for besværligt” og for billigt
 • Vores gode råd til, hvad du kan gøre for at mindske eller begrænse dit tøjforbrug
 • Hvad vi mener, når vi siger “CO2 pr. krone”
 • Om shopping som særskilt aktivitet

 Nævnt i denne podcast:

Følg med & giv lyd

Du kan abonnere på Sustain Daily Podcast i den app, du normalt bruger til podcasts – eller lytte med lige her direkte i din browser:

 

Har du en kommentar til dagens episode? Et ønske til noget, vi skal tage op i et kommende afsnit? Ris, ros, nye perspektiver eller et kritisk input? Så skriv en kommentar i kommentarfeltet, find os på facebook eller instagram eller send en mail til kontakt@sustaindaily.dk. Vi bliver også mega glade, hvis du skriver en anmeldelse af podcasten eller giver os stjerner. Det hjælper os til at nå endnu længere ud med det grønne budskab.

 

 

Hvad gør du for at minimere dit tøjforbrug?

 

 

4 comments

 1. Bodil

  Hej Emma og Johanne
  Super gode programmmer I laver. Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at I tog emnet affaldssortering/genbrug op. Hvad sker der med alt det, vi afleverer på genbrugsstationen – papir, plast, metal osv. Er det rigtigt, at alt plast bliver sendt til Kina i stedet for at blive genanvendt her? Osv.
  Venlig hilsen
  Bodil

  • Sustain Daily

   Hej Bodil,
   Tak for dit input. Affaldssortering er generelt et meget ønsket emne fra vores læsere og lyttere – problemet er, at emnet også er så vanvittig komplekst og at det især i Danmark kan være svært at sige noget entydigt eller endegyldigt fordi affaldssorteringssystemerne er forskellig fra kommune til kommune.
   Men som sagt har vi noteret os dit ønske og arbejder på selv at blive klogere på alt vores skrald og hvad der egentlig sker med det når det sendes afsted til genbrugsstationer.

   /Louise

 2. Olivia Frost Lorentzen

  En kommentar omkring tekstilspild: jeg har lært af en skrædder at hvis tøj skal have ordentlig pasform og lang holdbarhed så skal det klippes ift fibrene i stoffet – det skaber unægteligt mere tekstilspild, men potentielt vil det give længere holdbarhed til tøjet. Men jeg ved ikke rigtig om det opvejer hinanden..

  • Hej Olivia
   Jeps, mønsterdelene til tøj skal klippes så de ligger langs trådretningen. Det er en hel videnskab inden for tøj-konstruktion (som jeg har taget et semester i på min uddannelse) – det er ikke til diskussion ift at lave godt tøj, og det er meget få der går på kompromis med den regel, for det kan ses på tøjet efter ganske få vaske, hvis det ikke er klippet efter trådretningen. Og ja, det er grunden til at der er 10-15% tekstilspild i produktionen, men noget af det samles op og bruges til klude og dukketøj, og heldigvis bliver branchen hele tiden bedre vha maskiner og computerprogrammer.
   MEN – det er en af de faktorer der gør at jeg personligt ikke vil sige at hjemmesyning er mere bæredygtigt, fordi der kan man ikke optimere processen lige så meget som i industrien, og har ofte mere stofspild pr stykke tøj.
   /Johanne

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *