Podcast: Spis op! Undgå madspild

Ugens afsnit af Sustain Daily podcast er sponsoreret af Too Good To Go, som både er en webshop, en app og en fysisk butik på Frederiksberg i København.

I dag sender vi fra Too Good To Go-butikken, som åbnede for et halvt års tid siden. Vi taler om det madspild, der desværre finder sted i alle led af fødevarekæden. En af årsagerne er den store usikkerhed eller uvidenhed, vi forbrugere har omkring begrebet “bedst før” og “sidste anvendelsesdato”. Vi forklarer, hvad der er op og ned, så du kan blive klogere på madspild. Og så skal du hænge med helt til slut, hvis du vil vinde en lækker pose med Too Good To Go goodies og et eksemplar af Sustain Yearly Første år.

Smider du konsekvent mælken ud, hvis den er løbet én dag over tiden? Eller bruger du dine sanser til at bestemme, om den stadig er ok at drikke? Smider du altid madrester ud, ligesom de gør hjemme hos Johanne, eller er du god til at gemme og spise resterne som snacks dagen efter, eller lave nye retter af dine rester ligesom Emma gør?  Lyt med og få tips til, hvordan du selv kan mindske dit madspild.

Du kan høre om:

  • Hvorfor madspild både er et socialt og et klimamæssigt problem.
  • At 8% af alle drivhusgasser, der bliver udledt, stammer fra madspild.
  • At der spildes mad i alle led af fødevarekæden: I jorden – altså i landbruget – (14%), i produktionen (19%), i detailhandlen (23%), i kategorien “diverse” (8%) og endelig hos os selv, forbrugerne (36%)
  • Hvorfor der er så meget spild i vores hjem og at det faktisk skyldes forvirring.
  • “Æggetricket” – hvordan du finder ud, af om et æg stadig er friskt.

Nævnt i episoden:

  • EATGRIM, som sælger “grimme” frugter og grøntsager
  • WEFOOD, som også sælger varer, der normalt ville være blevet smidt ud
  • Fødevarebanken – også produkter fra producenter
  • Rapporter om madspild, produceret af Stop Spild af Mad og forskellige samarbejdspartnere

Følg med & giv lyd

Du kan abonnere på Sustain Daily Podcast i den app, du normalt bruger til podcasts – eller lytte med lige her direkte i din browser:

 

Har du en kommentar til dagens episode? Et ønske til noget, vi skal tage op i et kommende afsnit? Ris, ros, nye perspektiver eller et kritisk input? Så skriv en kommentar i kommentarfeltet, find os på facebook eller instagram eller send en mail til kontakt@sustaindaily.dk. Vi bliver også mega glade, hvis du skriver en anmeldelse af podcasten eller giver os stjerner. Det hjælper os til at nå endnu længere ud med det grønne budskab.

 

Kunne du finde på at give madvarer, der er gået over dato, som gave? Hvordan ville du have det med, hvis du selv modtog “gamle” madvarer?

 

1 Comment

  • Tak for at i laver denne Podcast Johanne og Emma.
    For et halvt år siden kendte jeg ikke spor til jer og jeres seje arbejde. En bekendt fortalte heldigvis om jer, hvilket har betydet at jeg har skamlyttet til jeres sprøde stemmer og inspirerende toner lige siden. Nu er jeg nået så langt, at jeg kan glæde mig til hver enkelt lørdag, hvor i gør et nyt afsnit tilgængeligt. Podcasten er fed, fordi i gør umiddelbart svært stof temmelig håndgribeligt. I er uden fordømmende og løftede pegefingre, og til gengæld informative, skarpe, rare og elskværdige.
    I gør bæredygtig livstil konkret og i er medvirkende til at jeg og min omgangskreds bliver mere refleksive. I er ligesom surdej eller en kombucha-scoby.
    En starterkultur og katalysator til ændring til det bedre.
    Tak for jer! Det er godt I findes.
    Kærlige hilsener fra Mette Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *