Back to top

Tag på ø-ferie i Danmark

Når vi holder ferie i juli, er det også for at hylde den danske sommer. Et sted, hvor den opleves mere intens og mere langsomt, er på de mange danske øer. Her kan du virkelig oplade dine energiressourcer og nyde livet. Før vi sætter vores onlineaktiviteter på standby for en stund, har vi derfor samlet viden og tips til at opleve 3 danske øer. Der er både noget til dig, der elsker natur og smukke haver, dig, der er vild med økologi og dig, der har lyst til at udforske hyggelige havnebyer.

Ærø

Ærø er en perle, som ligger i Det Sydfynske Øhav. Man kan tage færgen fra enten Sydfyn eller Als, og så snart man sætter fødderne på den danske sydhavsø, går tiden lidt i stå.

Både Ærøskøbing og Marstal har gamle charmerende by-midter med smukt udskårne døre, smalle brostensgader og masser af stokroser, der vokser op ad skæve huse. Karakteristisk for øen er derudover rækkerne af søde strandhytter, som du kan finde på flere af de hvide strande.

Har du først betalt færgebilletten, skal du ikke af med flere penge til transport, for på Ærø er alle busser gratis. Det kostede simpelthen for meget at have billetautomaterne kørende – derfor skal du blot betale med et smil til buschaufføren. Øen er dog heller ikke større end at du med fordel kan cykle rundt.

Du skal opleve:

 • Øhavstien: en smuk naturrute, som du blandt andet kan følge fra Søby til Ærøskøbing. Turen går langs vandkanten den største del af vejen.
 • Øl fra Rise Bryggeri, som er er lokal delikatesse. Øens lokale øl nydes bedst kold på en af de mange hyggelige havne.
 • Permakulturhaven ved Vitsøhus. Hvis du interesserer dig for smukke haver og permakultur, er haven et must-see, som let kan kombineres med frokost i den økologiske café.

Fejø

I Smålandshavet mellem Sjælland og Lolland ligger Fejø: en ø med cirka 650 beboere. Fejø er først og fremmest kendt for sine frugtplantager, som leverer æbler, pærer og blommer til hele landet. Den særligt gode frugt skyldes, at vejret i forårsmånederne på Fejø er lidt varmere og mildere end på fastlandet. Og at øens frugtavlere har været i gang i generationer, selvfølgelig.

En stor del af øens frugtproduktion er økologisk eller i gang med at blive omlagt til økologi. Du kan derfor gå tur i usprøjtede æbleplantager og drikke økoæblemost i massevis, hvis ferien går til Fejø.

Du kommer til øen med færgen fra Kragenæs på Lolland. Turen tager cirka 15 minutter, og hvis du husker cyklen, behøver du ikke at tænke mere over transport. Fejø er nemlig kun 7 kilometer lang, så du uden problemer kan cykle fra den ene ende af øen til den anden.

Du skal opleve:

 • Kernegaarden: en bed & breakfast, hvor du kan leje en lejlighed og føle dig hjemme. Kernegaarden laver desuden sin egen økologiske æblemost og alkoholiske drikke med æbler, som gærer spontant – altså helt uden tilsætningsstoffer. Tip: Deres cider er helt fantastisk god!
 • Den helbredende have, hvor du kan hænge ud, nyde duften af de mange vilde urter og smage planter, du ikke har smagt før. Bare rolig – de giftige planter står i et bed for sig selv!
 • Stranden og stilheden, som bare ikke findes i samme kvalitet i byerne.

Bornholm

Bornholm er en klassiker, når det kommer til ø-ferie i Danmark. Det er der mange gode grunde til: den fantastiske natur, der byder på rå klippeformationer i den nordlige del af øen, de hvide sandstrande ved Dueodde og det fine bakkelandskab, kombineret med masser af skovareal.

Netop på grund af naturen vælger mange at udforske øen på cykel, og der er ofte korte afstande mellem de idylliske byer, som er kendetegnet ved snoede gader og hyggelige havne. Når det er tid til at tage et hvil, byder solskinsøen på hyggelige campingpladser, sommerhuse, vandrehjem og lækre hoteller.

Du kan blandt andet rejse til Bornholm via Sverige, hvor du tager færgen fra Ystad til Rønne. Fra København går der både busser og toge til Ystad. Hvis du tager afsted fra hovedstaden, kan du derfor være på Bornholm på lidt over tre timer.

Du skal opleve:

 • Nordeuropas største borgruin, Hammershus, der ligger i Bornholms nordvestlige hjørne.
 • Strandene ved Dueodde langs øens sydspids med det fineste sand – så fint, at det er blevet brugt til at lave timeglas.
 • De lokalt producerede varer. Der er alt fra saft fra Bornholms Mosteri til karameller, lakrids og øl fra de lokale butikker.

Hvor tager du allerhelst på ø-ferie? Del gerne dine udflugtstips i kommentarfeltet.

Tekst af Johanne Stenstrup, Emma Slebsager og Ditte Rosenquist. Foto af Camilla Jorvad.

GemGem

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

11 comments

 1. Katrine

  Nu bor jeg jo ud til Limfjorden, og her er mange små øer, der er værd at besøge.
  Fur er lille og fin. Bryghuset er hyggeligt og der afholdes ofte koncerter. Hvis man er interesseret i moler, så er fur også stedet at besøge. Havnen er virkelig hyggelig.
  Egholm er også en lille perle i Limfjorden. Her kan du gå gode ture på landet, selvom du er midt i Aalborg.
  Livø og Venø er også altid hyggelige at besøge.

 2. Jeg kommer fra Venø! Her er bare dejligt om sommeren 🙂

 3. Mia

  Jeg vil gerne byde ind med Møn, hvor jeg var på cykelferie for nogle år siden. Der var en skøn stemning. Faktisk var jeg ikke så glad for Møns Klint, da der om sommeren er lige rigeligt med turister. Men Stege og omegn var fantastisk! Og der er både Møn is og Møn øl, hvis man er til det. Og hvis man køre ud forbi Ulvshale kan man komme til verdens mest fantastiske lille bitte bitte ø Nyord, hvor der står en helt rund kirke og ellers bare er nysselige små huse og gader. Jeg var betaget fra første øjeblik – så idyllisk 🙂

 4. Ida

  Lolland er også skønt! Sidste år cyklede min kæreste og jeg derned fra København. Vi cyklede langs Sjællands østkyst, hvor der er en rigtig dejlig og grøn rute langs vandet. På vejen besøgte vi Vordingborg – første gang jeg var der forbi, super hyggelig by! Vi gav os god tid og havde telt med bag på cyklen – 2 dage! Kan virkelig anbefale at tage cyklen med, hvis man skal på tur rundt i det ganske danske land 🙂 God sommer!

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *