Back to top

Test af økologisk fairtrade chokolade

Udgivet i samarbejde med Fairtrade Danmark, som har sponsoreret det meste af chokoladen. 

Chokolade er vores yndlingssnack, så er det sagt. Med mint, orangesmag, hele eller hakkede nødder, karamel eller bare en klassisk mørk med høj kakaoprocent – vi er vilde med det hele! Det bedste er pladechokolade, som man kan bryde op og dele med sine medsnackere.

Men hvilken en er bedst? Sammen med Fairtrade Danmark har vi testet økologisk fairtrade chokolade, så du kan gå direkte efter den lækreste.

Hvorfor fairtrade?

Når du køber fairtradecertificeret, sikrer du at bønderne har fået en fair pris for deres varer. Prisen på chokolade svinger meget på verdensplan og er nogle gange så lav, at chokoladebønderne ikke kan få dækket deres udgifter eller have en ordentlig levestandard. Fairtradeordningen går ind og sikrer, at de altid kan sælge til en fair pris – og hvis prisen på verdensplan stiger, følger fairtradeprisen selvfølgelig med op.

At købe fairtrade er også at støtte udviklingen i lokalsamfund, som bønderne er en del af. De er nemlig sammen i kooperativer, som får midler, de selv kan råde over – til at bygge skoler, brønde eller hvad de mangler. Ofte bruges nogle af midlerne til initiativer, som passer på den natur, som afgrøderne vokser på.

Mørk chokolade med mint

Den første kategori, vi testede, var mørk chokolade med mint. Det er ikke sjældent, at sådan en plade finder vej til bordet på vores redaktionsmøder, så forventningerne var høje.

Änglamark mint

Änglamarks mintchokolade har knasende stykker af mint i, som redaktionen omtalte som “næsten tyggegummiagtige i smagen” og “lidt for søde”. Men den fik også ros med på vejen, især for det lækre knas og en god eftersmag.

Samlet score: 13 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 19 kr.
Vegansk: Ja

Seed and Bean Mint 

Mintchokoladen fra Seed and Bean havde en “lækker afrundet mintsmag”, som vi kaldte “god og jævn” og “godt fordelt”. Den har ikke knas, men får smag fra pebermynteolie. En mente, at den var for svag, mens en anden fik lyst til et stykke mere.

Samlet score: 14 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 35 kr.
Vegansk: Ja

Irma Mørk Pebermynte

Irmas mintchokolade skilte sig ud ved at være fyldt med flydende mintcreme. Tre ud af redaktionens fire testere var vilde med det og kaldte det “vildt lækkert”, mens den sidste tester syntes, at fylder “smagte kemisk” og gav bundkarakter.

Samlet score: 16 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 27 kr.
Vegansk: Nej

Chocolate&Love Mint Crunch

Mintchokoladen fra Chocolate and Love er også med knas. Den blev bedømt som “ret kedelig”, “ikke helt god at tygge i” og “næsten uden mintsmag”, men fik ros for den lækre fornemmelse af knaset.

Samlet score: 9 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 35 kr.
Vegansk: Ja

Testvinder: Irmas Mørk Pebermynte. Vinderen blev den mørke chokolade fra Irma med mintcreme, som tre ud af fire testere var vilde med og havde lyst til at spise mere af. De to dyreste chokolader fik henholdsvis en andenplads og sidstepladsen, så hvis du skal vælge mellem dem, vil vi anbefale den fra Seed and Bean.

Klassisk mørk chokolade

Næste testkategori var de klassiske mørke chokolader. Dem er vi vilde med, fordi de passer til alting – som en del af en skål med mandler og tørrede abrikoser, som topping på havregrød eller nicecream, som sidevogn til en kop kaffe og bare helt alene, når man er lækkersulten.

Irmas mørk 85%

Irmas mørke chokolade har et meget højt kakaoindhold, og måske derfor fik den bedømmelsen “lidt for kraftig” og “lidt for bitter”. Vi var enige om, at den var lidt tør i det og næsten kaldte på at blive bagt i en cookie eller brugt som overtræk.

Samlet score: 9 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 32 kr.
Vegansk: Ja

Änglamark mørk 70%

Änglamarks mørke chokolade har et kakaoindhold, som gør den “god til at snacke”. Den “smelter godt på tungen” og “har en god eftersmag” ifølge redaktionens testpanel. En enkelt tester synes, at den er lidt kedelig.

Samlet score: 15 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 19 kr.
Vegansk: Ja

XOKO mørk 72%

Den mørke chokolade fra Rema1000 med 72% kakao fik udelukkende ros med på vejen. “Rigtig god smag”, “masser af smag uden at blive for meget”, “mega god intens smag” og “stor smagsoplevelse” blev der udtalt – ingen havde noget negativt at sætte på den.

Samlet score: 20 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 21 kr.
Vegansk: Ja

Chocolate&Love Creamy Dark 55%

Den mørke chokolade fra Chocolate and Love med 55% har en cremet konsistens, som testpanelet havde delte meninger om var en “lækker blød konsistens” eller en “kedelig blødhed”. De tilsatte kakaonibs fik ros for at være “lækkert knasende”.

Samlet score: 12 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 35 kr.
Vegansk: Nej

Testvinder: XOKO mørk 72%. Næste gang, du skal købe mørk chokolade, vil vi anbefale en tur i Rema1000. Den mørke fra XOKO var en klar vinder og er oven i den billige ende af testen. På andenpladsen kom Änglamarks mørke med 70%, som kan fås i alle COOP Supermarkeder.

Jokere og lidt af hvert

Efter den klassiske mørke og dem med mint havde vi en hel del chokolade til overs, som vi ikke havde smagt på. Så vi besluttede spontant at fortsætte testen og prøve lidt af alt det andet. For hey, hvorfor lade den med appelsinskal, den med hampefrø, den med karamel og den hvide chokolade gå under testradaren?

Änglamark hvid lemon

Vi var enige om, at Änglamarks hvide chokolade med citron var “lidt for sød”, og at det klædte den at blive brudt af det sure fra citronen. De fleste gættede på, at det sure var lime – så citronsmagen er ikke meget klar.

Samlet score: 11 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 19 kr.
Vegansk: Nej

Chocolate and Love Sea Salt 55%

Chokoladen med havsalt og knasende karamelstykker fra Chocolate and Love havde “god crunch”, og “et mega lækkert hint af salt”, men kunne godt have smagt mere af karamel, hvis det stod til os.

Samlet score: 15 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 35 kr.
Vegansk: Nej

Seed and Bean græskarkerner & hampeolie

Testen mest utraditionelle chokolade med græskarkerner og hampeolie blev ikke godt modtaget af testerne. “Ikke snackagtig”, “alt for sund smag”, “kernerne gør ikke noget godt” – nej, vi var ikke fans.

Samlet score: 6 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 33 kr.
Vegansk: Ja

XOKO mørk orange

Orangechokoladen fra XOKO med syltet appelsinskal og 58% kakaoindhold fik ros for “vildt lækker smag”, “lækre syrlige stykker” og afvekslingen mellem appelsinsmag og almindelig chokoladesmag.

Samlet score: 19 ud af 20
Pris pr. 100 gram: 21 kr.
Vegansk: Ja

Testvinder: XOKO mørk orange. Endnu en gang må vi konstatere, at Rema1000 kan noget med chokolade. Den mørke chokolade med orangeskal vandt klart blandt jokerne, mens Chocolate&Love med havsalt og karamel fik en andenplads.

Er du snacksulten nu? Del gerne med os, hvad din favoritchokolade er!

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

8 comments

 1. Anna

  Ichoc er supergod! Økologisk & vegansk men desværre ikke fairtrade.

 2. Jeg har længe været glad for både Änglamarks chokolader og ditto Remas XOKO. Skal det være ekstra fint, så er jeg stor fan af Summerbirds fyldte chokolader (ok, jeg er vild med fyldt chokolade, hvis det er med nougat, karamel eller andet i den dur).
  Mit nyeste choko-crush er både raw og vegansk – og desværre ret dyrt. Det er “Ombar” med kokos, som er sødet med agavesirup, og smager noget så skønt. Greengoddess.dk sælger den i Danmark, og ellers har de den hos Buywholefoods.co.uk

  • Vi plejer også at være glade for Änglamarks, men det overraskede at den ikke klarede sig bedre i sammenligningen. Men med den bedste pris i hele gruppen, er den ikke dømt ude 😉
   Tak for tips til nye barer. Lyder godt.

 3. Mille

  Den bedste mørke chokolade plade synes jeg er den fra lidl. Den er også fairtrade, den har sådan en lækker kraftigt chokosmag uden at blive tør, og den er ikke så dyr igen. Prøv den 🙂

 4. Trine

  Jeg bor i Holland, hvor man finder (efter min mening) nogle af de bedste plader chokolade: Tony’s Chocolonely. Deres chokolade er fairtrade, men de tager en masse ekstra skridt mod “slave-free chocolate” med fokus på børnearbejde, kooperativer og hvor kakaobønnerne kommer fra. Og så har de de bedste smagsvarianter – den nyeste er hvid chokolade med gulerod og valnød; min favorit er mørk chokolade med havsalt og mandler. 🙂 Der kommer en ny smag til hver årstid udover det faste sortiment – og så koster en plade på 180 gram kun omkring 25 kr. Win-win!

 5. Diana

  Jeg har set Tony’s Chocolonely også i 7Eleven her i DK 🙂 men tænker ikke de er økologiske. selvom de smager virkelig godt!

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *