Back to top

Tips & tricks til et succesfuldt tøjbytteevent

Tekst af Camilla le Dous

Tøjbytteevent. Du har formentlig hørt om det før, måske endda deltaget i et? Et tøjbytteevent er en begivenhed, hvor man – ganske enkelt – bytter tøj. Det findes i mange former, fra store byttemarkeder, guidede eksklusive swaps til tøjbytteevents i privaten. Et tøjbytteevent er en sjov måde at skabe fornyelse i garderoben uden at det koster på, hverken klodens ressourcer eller på din pengepung for den sags skyld. 

Går du selv med tanker om at holde et tøjbytteevent for dine venner? Så har jeg et par tips og tricks til dig.

5 steps til at forny garderoben med god samvittighed

1. Få stablet et tøjbytteevent på benene

Saml en flok venner / bekendte hjemme hos dig. Mellem 6-10 personer.
Hvis I er for mange, kommer I hurtigt til at drukne i bunker af tøj. Kender du kun en lille håndfuld, der kunne være interesserede, så opfordr dine gæster til at tage en ven under armen. På den måde får I et godt udvalg af tøj i forskellige snit og typer.  

2. Hvordan udvælger jeg mine unikke bidrag til aftenen?

Alle deltagerne tager noget med. Det kan være tøj, sko og tasker. Som guideline plejer jeg at sige, at man skal tage det tøj med, som man synes er for godt til at ryge til genbrug, men ikke orker at sælge online. For stort, for småt, fejlkøb, ”ikke-min-farve”, you name it. Tag hver især mellem 5-10 ting med. Alt skal selvfølgelig være rent og pænt.
Glem alt om størrelser. Et af de hyppigste spørgsmål jeg får, er: ”Jeg er [indsæt selv størrelse], vil der være noget for mig?”. Og ja, jeg har endnu ikke oplevet nogen gå tomhændede fra et tøjbytteevent.
Der er også flere, der spørger ind til ”tøjets værdi”. Fx Har du selv en masse tøj fra den billigere ende af skalaen, og frygter du, at der kun kommer deltagere med mærker fra de små butikker i de fine gader, så frygt ikke mere. Min erfaring er, at når du først har sagt farvel til dit tøj, er mærke, tøjets oprindelige pris og status i øvrigt, fuldstændig underordnet. Som i: Fuldstændig underordnet. En dyr skjorte, som du aldrig bruger, er bare en skjorte, der hænger i skabet og giver dårlig samvittighed. Den har ingen værdi for dig, men kunne være guld værd for din veninde.

3. Sådan ”sælges” tøjet bedst 

Præsentér tøjet flot. Hæng det for eksempel på bøjler, så det er let at se. Man bliver deprimeret af store bunker. Det er smart, hvis du eller en anden deltager har et fritstående tøjstativ, men det kan også fungere uden. Brug, hvad du har – hæng bøjler på dørkarme, ved vinduer mv. (det ser også dekorativt ud!)
Hvis I ikke kan komme uden om bunker, så sorter det i fx toppe, bukser, kjoler, nederdele og brug lidt ekstra tid på at lægge det pænt sammen.
Når alt tøjet er hængt op, så kan du åbne ”butikken” – som nu er den mest unikke butik i Danmark den aften! Nu kan alle deltagerne ”shoppe” i butikken. Det er smart at have et spejl i nærheden. Og noget musik til at sætte stemningen.

4. Hvem får hvad?

Der er intet pointsystem. Hvis du finder noget, du kan lide, så er det dit. Det fungerer virkelig nemt i grupper, hvor folk kender hinanden. Jeg har holdt flere private swaps, hvor noget tøj kommer igen og igen. Ret hyggeligt.
Hvis I synes, det er svært med ”gratis”, så kan I fx aftale, at for hvert stykke tøj, der skifter hænder, doneres 5 kr. til et velgørende formål. Så er der dobbelt op på feel-good.
Men det er bedst helt at undgå pointsystem, samlemærker eller andet. Pointen er, at det, der ikke længere giver værdi for dig, kan give værdi for andre.

5. Efter dit tøjbytteevent

Når alle har fundet det, de vil have med hjem, så samler I jer og viser dagens fund til hinanden. Det virker måske lidt fjollet, men jeg kan love dig for, at det er her, magien sker! Jeg er altid i tvivl om, hvem der er gladest – den, der har fået nyt tøj, eller den, der har haft tøjet med.
Måske er der noget tøj tilbage, som ikke kom i cirkulation. Donér det til velgørenhed, en lokal genbrugsbutik eller et herberg. Eller (hvis du har pladsen til det) gem det i en lufttæt boks på loftet indtil næste tøjbytteevent – man ved aldrig, hvad der kommer på mode igen.
Og der er også en anden vigtig opgave til deltagerne: Se om I kan få brugt det nye tøj i løbet af den første uge og send billeder til hinanden, når det sker. På den måde fortsætter begivenheden, og glæden ved det nye tøj. Og man bliver selv så glad for at se sin gamle yndlingskjole på nye eventyr.

Pimp dit tøjbytteevent

Der er masser af måde at gøre dit tøjbytteevent ekstra lækkert for alle, der deltager.

  • Sip & Swap: Server bobler og snacks og lav en eksklusiv aften for dine venner.
  • Få hinanden til at prøve forskellige outfits i løbet af aftenen
  • Udnævn en af deltagerne til ”stylist”, der får til opgave at sammensætte et outfit ud fra den samlede garderobe 
  • Hold en reklamepause, hvor hver deltager reklamerer for noget tøj, de har haft med. Det plejer at give anledning til historier om tøjet og binder folk sammen.
  • Brunch og Byt: Invitér til en formiddag, hvor I spiser først og bytter bagefter.
  • Hold din fødselsdag som et tøjbytteevent
  • Brug deltagernes egenskaber som underholdning til eventet – måske er der en, der kan spille guitar, vil holde en talk eller lave en quiz? 

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *